x2ideas.com

La llum barata que deixa veure estrelles

Porx2

La llum barata que deixa veure estrelles

 L’Estany cobra fama mundial al convertir-se en el primer poble d’Europa il·luminat totalment amb led

Poc després de les vuit del vespre, quan es veu de lluny la neu del Prepirineu tenyida del color rogenc del crepuscle i quan sobre el petit poble de l’Estany (Bages) cau la nit, l’enllumenat públic de la localitat es va encenent a poc a poc. Un sensor no només indica quan es fa de nit, sinó també si aquesta nit és més o menys fosca i si hi ha lluna plena o lluna nova, per exemple. Amb més llum natural, menys llum emeten els fanals.
 Han trucat al petit ajuntament des de l’Argentina, Rússia i els Estats Units, i de pobles més pròxims han vingut a veure els seus homòlegs l’alcalde Salvador Tresserra perquè els expliqui i ensenyi el miracle. Ja té sobrenom. No és l’alcalde d’ERC, el seu partit, sinó l’alcalde de LED, sigles en anglès dels díodes emissors de llum.
 El setembre del 2009, l’Estany va aconseguir la fita de ser el primer municipi de tot Europa que illuminava els seus carrers i places exclusivament amb led de baix consum. Va ser fruit d’una idea d’un regidor i d’un pacte aconseguit amb una empresa fabricant de la tecnologia LED, Isoen Energy Solutions, de Mataró, per convertir-se en un poble pilot que acull tot tipus de proves per aprendre i millorar el sistema d’illuminació.
 Amortitzar ràpid
 «Hem passat per diverses fases. La primera va ser canviar les bombetes dels 220 fanals existents al poble. L’any passat, vam canviar la llum dels projectors que illuminen el monestir, que abans ja no s’encenien mai pel seu alt cost. I en la tercera fase acabem de collocar 30 fanals nous on abans no n’hi havia», explica Tresserra.

La substitució va costar 46.000 euros, encara que una part la van pagar entre la Diputació de Barcelona i l’Institut Català d’Energia. I segons les primeres factures, és una inversió que s’amortitzarà ràpidament. En el primer any, l’estalvi energètic va ser d’un 76%, encara que el descens de la factura era una mica més petit (74%) per l’augment del preu de la llum. Tot i així, de pagar 13.500 euros per any, l’Estany va passar a desemborsar-ne només 3.500. I, de passada, va deixar d’emetre un 80% de diòxid de carboni.
 Illuminar el monestir de Santa Maria, una joia del segle XI que és l’eix central del poble, a mig camí entre Moià i Vic, exigeix ara només 1.800 watts en lloc dels 46.000 d’abans. Els llums led, a més a més, duren 50.000 hores i necessiten menys manteniment. Amb l’estalvi, el poble ha pogut reforçar els serveis socials.
 «Al principi hi va haver algunes queixes de veïns. Els semblava que hi havia menys llum, però va ser qüestió d’acostumar-s’hi», diu l’alcalde. Al seu quiosc, Maria Àngels Vila confirma: «Ens semblava molt fosc, però crec que ho han anat millorant. A més, aquesta llum permet, molt més que abans, veure totes les estrelles».

 Ja són les nou del vespre tocades quan aquestes estrelles cobren força al firmament, tot i que la llum que emeten els nous fanals sembla forta i clara. Però es dirigeix cap a a baix, no es difumina al voltant. «Des de lluny i de nit», explica l’alcalde Tresserra, «amb prou feines t’adones que t’acostes a l’Estany. En canvi, si vas a Moià, molts quilòmetres abans ja veus un halo de llum al cel».
 http://epreader.elperiodico.com/APPS_GetPlayerZ.aspx?pro_id=00000000-0000-0000-0000-000000000001&fecha=31/03/2011&idioma=1&doc_id=618b4a59-f41e-433d-a6ca-e25578913b7d

Sobre el autor

x2 administrator